Neuropsykiatriska utredningar och diagnoser har varit ett återkommande tema i media men arbetsvillkoren för psykologer som arbetar med utredningar har inte diskuterats.
Denna kartläggning genomfördes för att undersöka psykologers arbetssituation. Kartläggningen genomfördes som en digital enkät under hösten 2024 och denna rapport sammanfattar resultaten. Enkäten kartlade tre större områden: möjligheter att leva upp till kompetenskravet som det uttrycks i de etiska riktlinjer som finns för psykologer i Norden, möjligheter att efterleva Socialstyrelsens riktlinjer för utredning av autism och adhd, och grad av etisk stress kopplat till arbetsuppgiften neuropsykiatriska utredningar.
Generellt indikerade de kvantitativa svaren övervägande en positiv arbetssituation men i de kvalitativa frisvaren gavs många exempel på saker som inte fungerade bra.
Sammanfattningsvis framkommer att många psykologer upplever sig ha möjlighet till kunskapsutveckling samt lever upp till de krav som ställs från både Socialstyrelsen och etiska riktlinjer för psykologer. Mycket finns dock kvar att göra för att säkerställa både kvalitet och god arbetsmiljö för psykologerna.
Som utvecklingsområden lyfts följande: möjlighet till regelbunden fortbildning, bättre samverkan efter utredning och fokus på funktionsnedsättning vid diagnostisering inklusive samsyn på begreppet funktionsnedsättning och framtagning av objektiva metoder för att kartlägga individens funktionsnedsättning. Vidare lyfts oro att produktionskraven riskerar att leda till etisk stress hos psykologer, främst vid komplexa utredningar.