Vad är neuropsykologi?
Neuropsykologin studerar sambandet mellan hjärnans funktioner och beteendet. Man vet numera ganska väl hur en skada i hjärnan kan ta sig uttryck i t.ex. språksvårigheter, minnesproblem eller personlighetsförändringar.
Vissa sjukdomar, t.ex. demens, leder också till förändring och försämring av hjärnans funktioner.
Information om SNPF
Sveriges Neuropsykologers Förening (SNPF) bildades 1989 som en yrkesförening inom Sveriges Psykologförbund och är idag en av de största nationella föreningarna inom Psykologförbundet.
Vi verkar för spridning av neuropsykologisk kunskap och för utbyte av erfarenheter och kunskap neuropsykologer emellan.
Medlemmarna är psykologer som yrkesmässigt arbetar med, eller intresserar sig för, neuropsykologi. Även andra yrkeskategorier är välkomna som stödmedlemmar i föreningen.
SNPF finns på lokal nivå och är uppdelad i fyra regioner; Norra, Södra, Östra och Västra (klicka på länkarna för mer information).
Norra
Södra
Östra
Västra
Riksstyrelsen samordnar regionerna och leder föreningens arbete på riksplanet. Riksstyrelsen samarbetar även med de neuropsykologiska föreningarna i övriga nordiska länder.
Föreningen verkar för spridning av aktuell forskning och klinisk erfarenhet inom det neuropsykologiska fältet samt för ett utbyte av kunskap neuropsykologer emellan. Föreningen bevakar och verkar även pådrivande för en utveckling av yrkesområdet. Föreningen har en årlig riksstämma och anordnar seminarier, studiedagar och liknande på olika håll i landet. Med de andra nordiska föreningarna turas vi om att arrangera nordiska konferenser.
SNPF har också en aktiv Facebook-grupp! Besök den på https://www.facebook.com/groups/snpf.se.
Föreningen har även ett Instagram-konto: https://www.instagram.com/sverigesneuropsykologer_snpf/.
Stadgar Sveriges Neuropsykologers Förening
Vad innebär medlemskap?
Som medlem i Sveriges Neuropsykologers förening ingår du i ett sammanhang där du kan få kontakt och samverka med andra verksamma neuropsykologer. Du får inbjudan till föreläsningar, utbildningar, workshops och andra aktiviteter som föreningen anordnar. Många evenemang som föreningen arrangerar är gratis för medlemmar och om aktiviteterna är avgiftsbelagda så innebär medlemskapet ofta ett reducerat pris.
Vill du besöka de internationella konferenserna International Neuropsychological Society (INS) eller The Federation of European Societies of Neuropsychology (FESN) så gör du det till ett rabatterat pris.
För dig som forskar eller vill göra ett verksamhetsutvecklingsprojekt finns möjligheten att söka stipendium från föreningens stipendiefond.
Som medlem har du tillgång till de resurser som finns på föreningens hemsida, bl.a. referat från föreläsningar. Du får också tillgång till de riktlinjer, rekommendationer och andra styrdokument som föreningens olika arbetsgrupper har publicerat. Det finns också möjlighet att skriva recensioner av nya böcker inom det neuropsykologiska fältet. Böckerna får du sedan behålla.
Som medlem har du rätt att delta i föreningens medlemsmöten och som fullvärdig medlem har du även rösträtt på dessa möten. Som medlem förväntas du att inte motverka föreningens ändamål.
Du blir också en del av Sveriges största nätverk för neuropsykologi!
Hur blir jag medlem?
Du som är medlem i Sveriges Psykologförbund kan ansöka om fullt medlemskap. Psykologer som ej är medlemmar i Sveriges Psykologförbund samt personer ur andra yrkeskategorier kan ansöka om att bli stödmedlem.
En årlig medlemsavgift tas ut och är beroende på vilken typ av medlemskap du söker. För fullt medlemskap och stödmedlemskap betalar du 400 kr per år. Seniorer och psykologstudenter betalar 250 kr per år.
Ansökning om medlemskap sker via hemsidan och du kan fritt välja vilken region du vill tillhöra.
Riksstyrelsen
David Fridefors
Ordförande
Representant för Västra regionen
Karin Ringqvist
Ordförande
Representant för Östra regionen
Elise Liljekvist
Ordförande
Representant för Södra regionen
Nils Malmström
Ordförande
Representant för Norra regionen
Anna Awad
Ordinarie ledamot, ansvarig hemsida och sociala medier
Erik Blennow Nordström
Sekreterare
Aron Sjöberg
Ordinarie ledamot, ansvarig hemsida och sociala medier
Miia Ekholm
Kassör
Ola Ståhlberg
Vice ordförande
Valberedningen riksstyrelsen
Johan Thelander
Representant för Norra regionen
Christine Bedinger
Representant för Östra regionen
Siegbert Warkentin
Representant för Södra regionen
Anahid Khaneie
Ordinarie ledamot och sociala medier-redaktör
Revisorer
Hans Andersson
Revisor
Ingrid Tonning Olsson
Revisor
Stipendiefonden
Eva Billstedt
Ordinarie ledamot
Hans Samuelsson
Ordinarie ledamot
Catherine Aaro Jonsson
Ordinarie ledamot
Peter Jacobsson
Sekreterare
Roger Carlsson
Ordförande