Intryck från Nordiska mötet i neuropsykologi!

sep 1, 2021

Är nu på väg hem från det 14 Nordiska Mötet i Neuropsykologi efter tre dagar fyllda av intryck av olika slag. Mötet hölls på hotell Scandic Falkoner, Fredriksberg, Köpenhamn, ett legendariskt ställe för konserter och andra tillställningar. De danska neuropsykologföreningarna (ja, de har en för vuxna och en för barn, ganska unikt faktiskt, det är nog bara USA som har det förutom Danmark) har verkligen lagt ner all energi på att få till ett både matnyttigt och fantastiskt trevligt arrangemang. Vi som var där fick lära oss en hel del både kliniskt relevant och mer grundforskning. Och så var det ju den informella konferensen, mötet och diskussionerna med trevliga kollegor från när och fjärran. Det var ju ett vågspel att ordna ett så stort fysiskt möte i dessa tider och det visade sig tyvärr i antalet deltagare, ungefär 260 betalande. Många svenska regioner har ju tyvärr fortfarande rese- och konferensförbud för sina anställda så vi var ganska få svenska deltagare. Faktum är att det var fler norrmän och finländare än svenskar. Pandemin satte också stopp för många föreläsare, britterna var inte välkomna utan att sitta i karantän så ett antal föreläsningar var på distans.

Apropå Covid, Danmark har slopat restriktionerna med vissa undantag: du måste ha Coronapass eller vara nytestad (gratis i Danmark, de testar över en halv miljon personer om dagen!) för att komma in på hotell, kongresser, restauranger och Kastrup flygplats. Kastrup är enda stället i Köpenhamn med munskyddstvång och kommer att vara det även när Danmark släpper sina sista restriktioner i mitten av september.

Oj vad roligt det var att få delta (som SNPFs representant)! Första dagen, i tisdags, var det workshops och på kvällen en middag på en krog inne i Köpenhamn. Mycket trevligt! Själva mötet började på onsdagen. Det fanns rikligt med mat och förfriskningar under hela mötet och tillräckligt utrymme för prat och mingel. På kvällen en överdådig välkomstreception och i går kväll en kanaltur från indre havn med avstigning vid den lille havsfrue och en kongressmiddag på Langelinjepaviljongen. Mycket god mat och gott vin och, inte minst, gott sällskap!

Vi hade som brukligt ett nordiskt ordförandemöte under kongressen. Det är tydligt att alla vi nordiska föreningar känner mer samhörighet än vi gör med den europeiska federationen. Våra relationer med FESN diskuterades och vi enades om att kräva mer kliniskt relevant innehåll i FESNs aktiviteter. Vi samarbetar ju om de nordiska mötena och skulle gärna dra igång fler projekt som skulle gagna medlemmarna. Nästa Nordiska Möte kommer att avhållas i Trondheim 2024. Vi hade en lång diskussion om hur vi ska göra med intervallet mellan mötena, FESN har sina möten vartannat år, närmast i Thessaloniki 2023 och i Leipzig 2025. Om vi fortsätter med vart tredje år får vi kollision 2027 och det vill vi undvika. Vi enades om att köra vartannat år efter 2024 vilket innebär att Finland arrangerar 2026 och Sverige 2028.

Ett stort tack till de danska föreningarna som vågade satsa på ett fysiskt möte och rodde det iland på ett storartat sätt! Håll utkik på hemsidan efter kommande rapporter om innehållet i programmet.

Hälsningar

Bengt Persson
Ordförande i Sveriges Neuropsykologers Förening
På väg hem till Växjö 27 augusti 2021