Sök Stäng

SNPF Nyhetsbrev #2 2021

Hej!

Så var det dags för årets andra nyhetsbrev från SNPF. Hoppas ni alla haft en bra och avkopplande semester och sommar! Nu är hösten på frammarsch med få ledigheter utöver helgerna men med spännande saker på gång i föreningen!

Styrelsen

I början av oktober har styrelsen sitt första fysiska möte på ett år och då diskuterar vi bl a hur vi ska kunna bidra till att en mer sammanhållen specialistutbildning kommer till stånd, en fråga som verkligen gått i långbänk i Psykologförbundet. Vi kommer också att diskutera hemsidan, hur vi ska använda den framöver. Vidare kommer vi att diskutera regionernas digitala föreläsningar som kom i gång under föregående år. Dessa har lockat en stor publik som kanske aldrig har kunnat ta sig till föreläsningslokalerna så det formatet vill vi behålla men vi ska se över möjligheten att hålla dem fysiskt för dem som kan ta sig till lokalen. Vi har jobbat med frågan om konsekvenser av en neuropsykiatrisk diagnos och ett dokument kommer att publiceras på hemsidan inom kort. En fråga vi också kommer att diskutera är den om vilka specialistkurser vi vill se framöver och ni är hjärtligt välkomna med input i frågan. Observera att det inte handlar om att vi ska kunna ordna med dem men vi vill framföra behoven! Mejla till info@snpf.se!

Nordic Meeting 24 – 27/8 2021

gick av stapeln i Köpenhamn. Mycket trevligt att danskarna vågade ordna ett fysiskt möte men en chanstagning som tyvärr innebar att väldigt många inte fick resa dit. Temat var ”From Cradle to Cogntive Reserve”, På hemsidan www.snpf.se finns en del material från mötet.

Åhörarkopior

från Östras halvdag om långvariga konsekvenser av hjärnskakning finns att ladda ner från hemsidan.

Spikade föreläsningar i höst

Klara i skrivande stund är:

• 29/9 kl 15.15-16.30 arrangerar Södra en föreläsning i hybridform (digifysisk) med titeln ”Frontotemporal kognitiv sjukdom – riktlinjer för logopedens och neuropsykologens del av utredningen”, med Susanna Vestberg, universitetslektor, specialist i neuropsykologi och Lucie Forester, leg logoped. Det blir via Zoom eller i hybridform.

• 22/10 ordnar Östra en föreläsning med titeln ”Utmattningssyndrom – en utbränd hjärnforskare berättar” med professor Hedvig Söderström. Zoomföreläsning, anmälan via länk på hemsidan.

• 28/10 arrangerar Södra en efterlängtad repris på seminariet ”Trafikmedicin och körkortsbedömning av äldre och yngre” med Vera Denvall, specialist i neuropsykologi med lång erfarenhet av fältet. Mer info efterhand på hemsidan!

• 19/11 arrangerar Norra en föreläsning med Ulrika Birberg Thornberg med titeln ”Neuropsykologiska nedsättningar efter COVID-19 – vad vet vi om symtom efter sjukhuskrävande COVID-19 så här långt?

• 2/12 ordnar Södra ett seminarium med titeln ”Cannabis” med Arne Reimers, överläkare, specialisti klinisk farmakologi. Mer info kommer på hemsidan!

Save the date!

Riksstämman 2022 kommer att gå av stapeln i Göteborg den 10 – 11 februari med temat ”Den (o)mätbara människan”. I skrivande stund pågår ett intensivt arbete med innehållet. Information kommer efterhand att läggas ut på vår hemsida, www.snpf.se!

Vi har också lagt ut information om några kommande internationella konferenser på hemsidan. Gå in på www.snpf.se och titta!

 (Mera) Tjat:

För att hemsidan ska bli bättre och ständigt aktuell behövs mer material!

Du är mycket välkommen med ditt bidrag! Det kan handla om en konferens du deltagit i, något projekt du driver (eller är med i), en frågeställning du tycker är intressant, en bokrecension, en disputation, etc. Du väljer själv vad du skriver om och hur mycket! Det behöver inte vara långt!  Skicka materialet till info@snpf.se.

Som vi tidigare berättat får vi böcker från förlagen mot att de recenseras på hemsidan. Anna Awad förmedlar böckerna. Om du recenserar får du alltså boken! Du når Anna via info@snpf.se.

 

Hälsningar:

 

 

 

 

 

Bengt Persson

Ordförande i Sveriges Neuropsykologers Förening