Jag har läst och gått och gått igenom ”NPF-kokboken – om mat och ätande för barn med autism och adhd:” av Sara Ask, Helena Cloodt och Julia Esters. Sara är dietist, Helena och Julia är psykologer, alla tre är föräldrar till barn med npf-diagnoser. Det märks i boken att de har förstahandserfarenhet av hur problematiskt mat kan vara för barn med autism och/eller adhd, parat med en professionell förståelse.
Författarna går på ett lättsamt sätt igenom alla de svårigheter barn och föräldrar möter i samband med mat. De trycker mycket på de perceptuella svårigheter som gör mat och ätande så problematiskt men glömmer inte andra svårigheters inverkan. Boken tar upp vägar framåt, genom att acceptera svårigheterna och ta hänsyn till dem i vad och hur man serverar. Författarna skriver också om de (sociala) krav som finns hemma, i förskola/skola och i andra sammanhang där barn behöver äta och hur man kan anpassa de olika situationerna och kraven så att det fungerar såväl för barnet som omgivningen.
Det finns också en genomgång av fysiologiska och psykiatriska tillstånd som ger närbesläktade svårigheter med mat, när problematiken är tecken på andra, allvarliga tillstånd som fordrar insatser av andra slag från vården och hur man kan skilja dem från perceptuella och sociala svårigheter. Och jodå, det finns också recept som det anstår en kokbok, recept som jag tror att många har stor nytta av.
Boken som är mycket lättläst och helt utan pekpinnar, är skriven för föräldrar och professionella inom såväl kommunala verksamheter som i regionernas barn- och ungdomsverksamheter där de stöter på ätandeproblematik. Som gammal professionell med erfarenhet av problematiken känner jag igen det mesta och skulle varit tacksam om det funnits en sådan här bok när jag jobbade praktiskt med barn och ungdomar. Jag kan verkligen rekommendera boken till alla som arbetar med barn och unga med autism och/eller adhd!
Bengt Persson
Med dr., Leg. psykolog, specialist i neuropsykologi