Bokrecension: Autism i ett utvecklingsperspektiv – Småbarns- och förskoleåren

mar 4, 2025

Författare: Elisabeth Nilsson Jobs
Upplaga: 1
ISBN: 9789144145129
Utgiven: 2024-12-19
Förlag: Studentlitteratur AB
Antal sidor: 200

En fullpoängare för alla som vill förstå skillnader i utveckling hos barn med och utan autism. Ett utmärkt hjälpmedel för oss som arbetar med diagnostik men även för förskolepersonal som är den huvudsakligt tilltänkte gruppen läsare. Sammantaget en bok för en bred massa av människor som kommer i kontakt med små barn där misstankar om utvecklingsavvikelser finns. Boken syftar till ökad förståelse för typisk och atypisk utveckling. Elisabeth har verkligen lyckats med att parallellt beskriva utvecklingen av olika färdigheter hos barn med autism kontra barn med typisk utveckling. Boken fyller en lucka där det tidigare ekat tomt. Mig veterligen har ingen tidigare gjort en så tydlig jämförelse mellan olika utvecklingsvägar med en stark förankring i vardagen.

Boken börjar med att understryka vikten av att automatiska inlärningsbeteenden och sociokommunikativa beteenden uppmärksammas hos autistiska barn. Även betydelsen av tidigt upptäckt av autistiska drag hos barn understryks för att hjälpa dessa barn att utvecklas på mest gynnsamma sätt. Första kapitlet ägnas åt att förklara olika begrepp som används i boken, bland annat går författaren igenom vad autism är, vad som avses med funktion i vardagen och vad som avses med kognitiv förmåga. I kapitlet lyfts även att två olika perspektiv möts i denna bok, typisk utveckling och autistisk utveckling vilket också tydligt märks som den röda tråden genom boken. Kapitel 2 till 5 ägnas åt att koppla olika förmågors utveckling till automatiska inlärningsbeteenden hos små barn med autism för att på så sätt skapa förståelse för de svårigheter som uppstår vid autism och för att se en skillnad jämfört med neurotypiska barns utveckling. Längre fram i boken förklaras sociokommunikation som begrepp och utveckling av färdigheter inom detta fält konkretiseras. Avvikande färdigheter vid autism beskrivs i kapitlen på ett sätt som blir enkelt att förstå och ta till sig. Boken innehåller också ett kapitel gällande diagnostik och ett kapitel gällande observationer i förskolemiljö.

Boken har en bred publik och kommer att kunna vara till nytta för personer som i sitt yrke kommer i kontakt med små barn med autism inom olika verksamheter. Förskolepersonal som möter barn med atypisk utveckling kan här hämta kunskap kring hur de kan tänka kring de olika förmågorna. Personal inom barn- och ungdomspsykiatri/habilitering/barnavårdscentraler kan ha stor nytta av boken för att öka kompetensen kring vad som är typisk och atypisk utveckling hos små barn för att lättare kunna ta ställning vid bedömning av eventuell neuropsykiatrisk problematik. Föräldrar kan få en ökad kännedom kring förväntad utveckling och förståelse för sina barn. Boken är högst välkommen och själv kommer jag att ha den nära tillhands i bokhyllan för att kunna plocka fram den vid behov som ett uppslagsverk i mitt arbete med små barn med autism.

Köp rekommenderas starkt

Linda Lindersson
Leg.psykolog

 

Etiketter: bokrecension