Rapport från FESN 6:th scientific meeting i Maastricht, september 2017

nov 6, 2017

När Federation of the European Societies of Neuropsychology, FESN, ( http://www.fesn.eu/ ) hade sitt 6:e vetenskapliga möte var SNPF representerat på plats av två personer från styrelsen; ordförande Bengt Persson och Kristina Hedman . Vi var i övrigt de enda svenska deltagarna utöver vår eminente Keynote-talare professor Lars Nyberg som talade om det faktum att en relativt stor grupp behåller sin kognitiva och psykiska vigör mycket längt upp i åren och att det finns saker vi kan göra för att behålla våra förmågor: leva i förhållanden, vara sociala, träna, träna fysiskt och utmana hjärnan. Den lokala kommittén bjöd på ett fullspäckat program med huvudsakligen somatiskt fokus, bland annat avhandlades diverse geriatriska och neurologiska teman, och blandningen av kliniska- och mer forskningsbaserade studier  var mycket bra. Förutom Lars Nyberg hade Edward de Haan, FESNs nye ordförande, en keynote där han visade att personer som pga epilepsi fått corpus callosum avskuren inte upplever sig som två personligheter eller personlighetsförändrade eftersom det finns tillräckligt med banor i basala ganglierna för att hålla ihop systemet. Vicki Anderson var också keynote-talare och hennes budskap var att ju tidigare ett barn får en hjärnskada, desto större är konsekvenserna, plasticiteten räcker inte alls till för att ”reparera” hjärnskador. Jean-Francois Démonet slutligen, talade om varför neuropsykologer och neuropsykologi inte kan ersättas av biomarkörer, hjärnavbildningar och datormodeller av hjärnan men att neuropsykologer måste bli bättre i framtiden på att utnyttja dessa landvinningar för att utveckla fler och mer precisa test, normerade på europeiska populationer. För den som är intresserad av vad som mer erbjöds går det att hitta abstract-book här  FESN 2017 Abstract book ORAL v16 .

En av dagarna serverades dessa tjusiga hjärnor till eftermiddagskaffet. Vaniljmousse fylld med gazpacho. Utseendet perfekt anpassat till kongressens tema, kombinationen av smaker; eventuellt lite mindre välanpassad till det mesta.  För oss konferensdeltagare, när vi väl var på plats efter fasligt långa restider och kvarhållanden på ursprungsflygplatser på grund av storm i Amsterdam, erbjöds utöver ett digert vetenskapligt program på en sedvanlig mottagning i stadens vackra gamla stadshus med tal av borgmästaren. Konferensmiddagen ägde rum på Chateau Neercannes, vars restaurang har en Michelin-stjärna. Vädret och arrangörerna var dock inte på de förväntansfulla konferensdeltagarnas sida just den kvällen. Kolsvart himmel, ösregn och en delvis våghalsig busstur ledde oss fram till mottagningsmingel på slottsaltanen, med överblick över såväl regnet som Nederländernas som Belgiens mörker. Som tur var fanns effektiva värmare. Vilket helt saknades under middagen som till de allra flestas stora besvikelse ägde rum ståendes i ett tält med maten serverad på buffé. Således konferensens stora besvikelse för oss som gillar mat (och stolar, om man kvällen till ära var iförd klackskor), dock var maten riktigt bra! I det sociala programmet erbjöds även guidade stadsturer, både löpandes i arla morgonstund och mer stillsamt på kvällstid.

Sammantaget var FESN 2017 ett utmärkt tillfälle för lärande, fördjupning och kontakter med europeiska neuropsykologer. Det slående var dock bristen på svenska deltagare, både i det vetenskapliga programmet och i konferensdeltagandet. Men det kanske vi tillsammans kan råda bot på i Milano i september 2019?

Anteckningar från FESNs counsil meeting

I samband med kongressen höll FESN sitt årliga Council Meeting, där 12 av ordförandena i de 16 medlemsföreningarna träffades och fattade beslut om FESN:s framtid. För ordförandeskapet tillämpar FESN ett rullande system. Laura Hokkanen, Finland, är nu President Elect, Edward de Haan, Nederländerna, är President och Erik Hessen, Norge, är Past President. Samtliga sitter med i den europeiska styrelsen tillsammans med sekreterare Sandra Lettner och kassör Thomas Bodner. Ett samarbete mellan FESN, INS och ASSBI (den Australasiatiska motsvarigheten) håller på att utvecklas och det kan på sikt resultera i att vi får riktiga världskongresser i neuropsykologi! FESN växer, Grekland är ny medlem. En medlemsenkät presenterades och det är tydligt att det vi europeiska neuropsykologer framför allt önskar av FESN är återkommande kongresser med både kliniskt och akademiskt innehåll, i samarbete med nationella och andra internationella organisationer. En viktig poäng som blir alltmer aktuell för oss är att satsa på ett system för att kunna ge poäng för kontinuerligt lärande under kongresserna. Både EuroPsy, som lanseras i Sverige runt årsskiftet, och vår egen specialistordning kräver ju kontinuerligt lärande. EuroPsy är den Europeiska psykologlegitimationen som är antagen av den Europeiska Federationen av Psykologförbund, EFPA, med ca 45 medlemsstater och håller på att bli godkänd av den Europeiska Unionen. En sak som ligger i stöpsleven är om FESN ska fortsätta med den internationella forskarskolan även efter 2018.

Kristina Hedman och Bengt Persson
Riksstyrelsen

Etiketter: