Återgång i arbete efter lätt traumatisk hjärnskada – stipendietack!

maj 14, 2018

Jag är anställd på Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken på Danderyds sjukhus, och inskriven som doktorand på institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus, på Karolinska institutet. Min huvudhandledare är professor Aniko Bartfai. Det är en mycket tacksam tillvaro att få gå en forskarutbildning som kliniskt verksam psykolog. Men till skillnad från vanliga doktorandtjänster så slits man alltid mellan de olika uppdragen. Bland det mer ansträngande är också kravet på finansiering av den tid man behöver för att samla in data, analysera dessa och skriva sina artiklar. Jag är därför väldigt glad över att föreningens stipendiefond fann min ansökan av tillräckligt hög kvalité för att bevilja medel för den avslutande delstudien i mitt avhandlingsprojekt som berör de s.k. ”lätta” traumatiska hjärnskadorna.

Traumatiska hjärnskador delas upp i olika svårighetsgrader baserat på ankomststatus och längd på medvetslöshet och minnesförlust. De allra flesta (>80 procent) klassificeras som ”lätta”, medan de övriga graderna (måttlig och svår) fördelar sig jämt på cirka 10 procent var. Prognosen för personer som drabbats av just lätt traumatisk hjärnskada anses god, då en majoritet rapporterar att de är återställda inom tre till tolv månader [1]. En mindre andel fortsätter dock att rapportera kvarstående symtom såsom trötthet, huvudvärk, minnes- och koncentrationssvårigheter. Orsaken till varför vissa har ett sämre utfall är inte klarlagt, men individuella skillnader i hjärnans reservkapacitet, så kallad kognitiv reserv, har lyfts fram som en faktor. Detta betyder att tillståndet i hjärnan vid tidpunkten för skadan kan vara av större betydelse än vad man tidigare har trott för att förklara individuella skillnader i utfall. Dessa individuella skillnader gör vissa personer mer sårbara än andra.[2]

Trots att det finns bokstavligt talat hundratals studier om utfallet av lätt traumatisk hjärnskada så har mycket få studier undersökt återgång i arbete. Tidigare systematiska översiktsarbeten har exempelvis inte funnit några studier av tillräckligt hög vetenskaplig kvalitet före 2001 [1] och endast fyra studier mellan 2001 och 2012 [3] som rapporterat återgång i arbete eller anställningsstatus efter skadan. Kunskapsluckor som lyfts fram är att det saknas studier som undersöker om de drabbade personerna kan återgå till arbete i samma kapacitet och på samma nivå, och om de kan bibehålla sin anställning över en längre tid.

FRÅGESTÄLLNINGAR:

  • Är lägre kognitiv reserv kopplat till en fördröjd återgång i arbete efter lätt traumatisk hjärnskada?
  • Vilka olika banor (eng: trajectories) av sjukfrånvaro kan identifieras såväl före som efter skadan?
  • Hur ser yrkesutvecklingen ut på längre sikt efter en lätt traumatisk hjärnskada, kan de drabbade återgå i samma arbete, eller innehar de anställningar i arbeten med lägre kognitiva krav?

Studien kommer att vara baserad på registerdata. Populationen som ska undersökas är hämtade från en tidigare randomiserad kontrollerad studie där 39 av Sveriges 75 akutsjukhus ingick som undersökte skillnaden mellan två kliniska strategier, tidig skallröntgen och hemgång jämfört med observation på sjukhus för personer som inkommit med lätt traumatisk hjärnskada [4]. Under åren 2001 till 2004 följdes totalt 2602 patienter i studien. För denna uppföljningsstudie följs endast de patienter som var i arbetsför ålder vid skadetillfället.

 

Christian Oldenburg, leg psykolog

 

REFERENSER

  1. Carroll, L.J., et al., Prognosis for mild traumatic brain injury: results of the WHO Collaborating Centre Task Force on Mild Traumatic Brain Injury. Journal of rehabilitation medicine, 2004(43 Suppl): p. 84-105.
  2. Stern, Y., Cognitive reserve. Neuropsychologia, 2009. 47(10): p. 2015-28.
  3. Cancelliere, C., et al., Systematic Review of Return to Work After Mild Traumatic Brain Injury: Results of the International Collaboration on Mild Traumatic Brain Injury Prognosis. Arch Phys Med Rehabil, 2014. 95(3S): p. S201-S209.
  4. af Geijerstam, J.L., et al., Medical outcome after immediate computed tomography or admission for observation in patients with mild head injury: randomised controlled trial. BMJ, 2006. 333(7566): p. 465.
Etiketter: